Salvia – Uleiul esențial de salvie – Secretul frumuseții

Originară din sudul Europei, salvia era considerată o plantă sacră. Denumirea latină a acestei plante provine de la cuvântul “salvere” , care înseamnă a salva.

Salvia este folosită ca remediu împotriva infecțiilor, scabiei, sifilisului, inflamațiilor și a bolilor de piele. În medicina populară se folosește și ca remediu pentru febră, transpirație excesivă, reumatism, bronșită cronică, tulburări nervoase.

Folosit încă din antichitate, uleiul de salvie este secretul multor femei care își doresc să fie sănătoase și să își păstreze frumusețea. Cele mai cunoscute beneficii sunt îngrijirea și curățarea pielii, dezinfectarea, hidratarea și eliminarea acneei. Este de asemenea și un antioxidant și împiedică degenerarea țesuturilor.

Tonic și revigorant al organismului, uleiul de salvie favorizează eliminarea gazelor intestinale, acționează ca un cicatrizant pentru stomac. Poate fi utilizat și pentru ameliorarea problemelor respiratorii. Se spune că reduce durerile menstruale și reglează ciclul menstrual abundent. Este un bun antiperspirant, vindecă eczemele pielii, dermatitele, și ajută la eliminarea celulitei.

Astăzi, salvia este folosită pentru conservarea alimentelor. Adăugarea ei în preparatele culinare oferă acestora un plus de savoare, fiind un ingredient de bază în bucătăria mediteraneană. (aromatizarea cărnii de vită, sau aromarea cârnaților)

Vă întrebați ce miros are uleiul de salvie? Ei bine, are un miros dulce ierbos, proaspăt. Îl puteți combina cu uleiurile picante, dar și cu uleiurile de lavandă, mentă, pin, brad, geranium, iasomie, lemn de santal, tămâie, piper, uleiuri citrice, cardamon, nucșoară.

Uleiul esențial se folosește și pentru îmbogățirea produselor cosmetice, băi aromatice, pentru îngrijirea danturii, fiind un antiinflamator ajută la retracția gingivală și dezinfectează cavitatea bucală.

Se folosește și în aromaterapie, purifică aerul din cameră, reduce stările de oboseală și stimulează simțurile dacă îl combinați cu uleiul esențial de mentă.

Cum îl folosim în siguranță?

Consumat în cantități moderate și respectarea dozei recomandate de medic sau specialist, uleiul de salvie nu reprezintă un pericol.

Pentru cei care nu știu deja, uleiul de salvie este extrem de puternic, de aceea se recomandă utilizarea lui cu mare atenție.

De ce este important să știm ce conține salvia?

Pentru că, în necunoștință de cauză, prea multă salvie în organism sau pe piele poate cauza afecțiuni ale sistemului nervos. Mai exact, poate cauza convulsii, atacuri de apoplexie sau chiar insuficiență renală sau hepatică.

Efectele secundare sunt datorate conținutului ridicat de tuiona. Uleiul de salvie conține camfor, cineol, borneol și linaool și vitamina K.

Nu este recomandat persoanelor cu alergii, sensibile, epileptice, copii și femei însărcinate, sau care alăptează.

Evitați contactul cu ochii și nu lăsați la îndemâna copiilor.

Se recomandă efectuarea unui test de sensibilitate: aplicați pe o porțiune mică a brațului un amestec format din 2 picături de ulei esențial diluat într-o linguriță de ulei vegetal și urmăriți reacțiile timp de 24 ore (roșeață, mâncărimi, erupții).

Uleiurilor esențiale 100% pure sunt extrem de concentrate. Folosiți-le întotdeauna diluate corespunzător și nu uitați că în cazul uleiurilor esențiale puțin înseamnă întotdeauna mai bun.

Ați folosit vreodată uleiul esențial de salvie? Sau poate ceaiul de salvie? Cum vi s-a părut?

Adaugă comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *